Kiedyś nie zdawano sobie sprawy, jak wielką rolę w rozwoju licznych chorób odgrywa stan zapalny, w tym przewlekły, o niskim natężeniu powiązany nadmiarem tkanki tłuszczowej. Szczególnie chodzi o tłuszcz zgromadzony w głębszych warstwach tułowia (wisceralny), a nie tylko pod skórą. Podsumowanie Należy dążyć do wyeliminowania z diety produktów [...]
Dieta redukcyjna nigdy nie jest prostym procesem. Gdyby tak było, nie byłoby ogromnego społecznego problemu z postępującą otyłością. Oczywiście nie u każdego problem z utrzymaniem wymogów diety redukcyjnej jest identyczny. Między każdym odchudzającym się różnić się mogą nie tylko główne przyczyny, występowania problemów z utrzymaniem diety [...]
[...] masy ciała, całkowitą i trzewną utratę tłuszczu (tłuszcz wisceralny) oraz zachowanie beztłuszczowej masy ciała. W jednym z badań oba rodzaje diety charakteryzowały się niskim spożyciem tłuszczów nasyconych i pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym oraz zwiększonym spożyciem pokarmów bogatych w błonnik. To sugeruje, że przy spełnieniu [...]
[...] otyłości, niższym wydatkom energetycznym i zwiększonemu odczuwaniu głodu. W badaniu Pawlaka i wsp. szczury z częściowo wyciętą trzustką otrzymywały dietę o wysokim lub niskim IG. W grupie otrzymującej produkty o wysokim IG odnotowano większy wzrost stężenia glukozy we krwi i insuliny w osoczu po doustnym podaniu glukozy, niższe stężenia [...]
[...] która jest aktywna metabolicznie i ma wpływ na środowisko hormonalne i glikemię. Czy dieta wegetariańska wpływa na wrażliwość na insulinę? Diety bogate w węglowodany o niskim indeksie glikemicznym i wysokiej zawartości błonnika wiążą się z mniejszym poposiłkowym wzrostem stężenia glukozy we krwi, mniejszą odpowiedzią insulinową i [...]
Można śmiało stwierdzić, że marka ALLNUTRITION przyzwyczaiła swoich klientów do rozpieszczania ich kubków smakowych, tworząc kolejne linie „legalnych słodyczy”, w ramach których dodaje odważne zestawienia smaków, wychodząc tym samym naprzeciw oczekiwaniom największych łasuchów. Solidna porcja białka! Dodatkową zaletą tych wyjątkowo pysznych [...]
Boczki tzw. muffiny w głównej mierze występują u osób prowadzący siedzący tryb życia, niestety problem ten dotyka również osób regularnie uprawiających aktywność fizyczną, zwracających uwagę na jakość i kaloryczność posiłków. Skumulowany tłuszcz w okolicach bioder oraz brzucha może popsuć każdy wizerunek na plaży czy w ołówkowej sukience. [...]
W dzisiejszym artykule znajdziesz porady żywieniowe, które mogą odmienić Twoje życie na lepsze. Dzięki nim poczujesz się zdrowszy, silniejszy, będziesz mieć więcej mięśni i mniej tkanki tłuszczowej. Cztery kroki do "zdrowej kupy" Po przebudzeniu wypij szklankę wody. W ciągu dnia jako przekąskę lub dodatek do posiłku zjedz 3-4 śliwki. O poranku [...]
[...] do masażysty sportowego. Jak każda zawodniczka fitness, Jade dba o wysokiej jakości produkty spożywcze, które występują w jej menu. Należą do nich zielone warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym, dobrej jakości białko, węglowodany i zdrowe tłuszcze z różnych źródeł. Pilnuje też, by wypić odpowiednią ilość wody każdego dnia. Jade Katy nie [...]
Węglowodany są nieraz "być albo nie być" w sportach wytrzymałościowych. Właściwa ich podaż może decydować o miejscu na podium, w skrajnych przypadkach nawet o możliwości ukończenia długotrwałego wyścigu, szczególnie w niesprzyjających warunkach. Komentarz W trakcie biegu zużywa się głównie węglowodany i tłuszcze wewnątrzmięśniowe. Jeśli posiłek [...]
[...] sprowadza się do jakości spożywanych pokarmów, a także kontroli porcji. W jej menu znajdziecie chude mięso z kurczaka, ryby, owies, dużo zielonych warzyw oraz owoców o niskim indeksie glikemicznym. Węglowodany stara się ograniczyć do minimum – spożywa tylko niektóre węglowodany złożone, takie jak brązowy ryż i słodkie ziemniaki. Valeria [...]
[...] i węglowodanów, aby nie doprowadzić do katabolizmu mięśniowego. Szczególnie wskazane są produkty o wysokim indeksie glikemicznym, ponieważ wchłaniają się szybciej niż te o niskim indeksie, przywracając energię, a w parze z proteinami niwelują negatywny wpływ katabolizmu. Cały ten proces opiera się na enzymie zwanym Glut4, który aktywuje się [...]
[...] i błonnika grzyby są bardzo sycące. Dodatkowo znajdziemy w nich selen i witaminę D. Kalafior, brokuły, jarmuż Badania wykazały, że większe spożycie bezskrobiowych warzyw o niskim indeksie glikemicznym wiąże się z mniejszym przyrostem masy ciała na przestrzeni lat. Warzywa te zawierają wiele substancji odżywczych oraz sporą ilość błonnika. Co [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
[...] nie należy przesadzać z jego ilością. 2-3 porcje szpinaku w ciągu tygodnia wyjdą nam jednak na zdrowie. Brokuły Badania wykazały, że większe spożycie nieskrobiowych warzyw o niskim indeksie glikemicznym wiąże się z mniejszym przyrostem masy ciała na przestrzeni lat. Warzywa te zawierają wiele substancji odżywczych oraz sporą ilość błonnika. Co [...]
Wysoki poziom cukru we krwi utrzymuje się, gdy organizm nie jest w stanie skutecznie transportować cukru do komórek. Gdy taki stan utrzymuje się, a my nic z tym nie robimy, z czasem może dojść do rozwoju cukrzycy. Dane z 2017 roku pokazują, że mamy w Polsce około 3 miliony osób chorych na cukrzycę. Z czego 9 na 10 przypadków to cukrzyca typ 2. W [...]
Zasada jest prosta: chcesz być duży, musisz jeść dużo. Nie oznacza to wizyty w najbliższym fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych [...]
[...] występowania poważnych chorób sercowo-naczyniowych. 9. Diety zawierające produkty o wysokim indeksie glikemicznym powiązano z opornością insulinową, podczas gdy pożywienie o niskim indeksie poprawiało tolerancję węglowodanów u pacjentów z cukrzycą typu II. Jednak warto pamiętać, iż w wielu wypadkach syntetyczny wskaźnik niewiele znaczy, jeśli nie [...]
W pierwszej części przeglądu omówiłem diety hipokaloryczne, niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży [...]
Zwiększenie ilości białka w diecie jest jedną z najprostszych modyfikacji sprzyjających pozbywaniu się tkanki tłuszczowej. Czy mamy dowody na to, iż tego rodzaju interwencja jest skuteczna? Tak, liczne, ponieważ w ostatnich kilkunastu latach przeprowadzono wiele takich eksperymentów. Badanie naukowe - dodatek dla zaawansowanych czytelników W [...]